Glykemický index
Co je to glykemický index
Zjednodušeně řečeno udává, na jakou dobu dokáže potravina poskytnout energii. Tedy jakou dobu po její konzumaci se v těle udrží dostatečně vysoká koncentrace cukru potřebná k tomu, aby člověk nepociťoval hlad. Čím nižší číslo, tím delší pocit sytosti.
Glykemické indexy potravin
Doporučované jsou potraviny s glykemickým indexem nižším než 55. Nedoporučované jsou naopak ty, které mají GI od 70 výš.
Nedoporučované potraviny
Brambory pečené v troubě 90
Hranolky smažené 90
Džem jahodový 87
Rýže předvařená 85
Croissant 75
Kola 70
Těstoviny 70
Tolerované potraviny
Chléb celozrnný 64
Špagety vařené 60
Rýže bílá 56
Vločky müsli 55
Rýže hnědá 54
Brambory vařené ve slupce 50
Mouka žitná 61
Doporučované potraviny
Mléko polotučné 29
Čočka zelená 22
Maso 10 - 20
Brokolice 10
Paprika 10
Rajčata 10
Saláty hlávkové 10