Nebojte se tuků z ryb
Dvakrát týdně by se měla ve vašem jídelníčku objevit ryba. A možná budete překvapeni, že ne ryba netučná, ale naopak – ryba obsahující větší množství tuku. Právě rybí tuk totiž obsahuje pro tělo prospěšné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které kromě toho, že snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak, udržují krásné i a zdravé i naše vlasy, nehty a pokožku. Povzbuzují imunitní systém a podporují také naše psychické zdraví.
Proč jsou ryby zdravé? Rybí maso obsahuje látky, které náš organismus potřebuje, a které také zabraňují vzniku závažných onemocnění, zlepšují náladu a myšlení, a také ovlivňují naši krásu. Díky prospěšným omega 3 a omega 6 mastným kyselinám je rybí maso prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. Vitamin D a jód, které jsou vhodné zejména pro děti, protože jsou nezbytné pro správný růst a vývin kostí. Jód navíc je důležitý pro správný chod mozku. Obě tyto látky současně udržují mozek ve správné formě a zpomalují stárnutí a obě také jsou obsaženy v rybím mase! Současně je rybí maso bohatým zdrojem bílkovin.
Rybí maso v našem jídelníčku nám může posloužit hned dvakrát. Pokud volíme především mořské tučné ryby, obohatíme naše tělo o důležité omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Pokud zvolíme netučné ryby, mohou se stát dokonalou součástí našeho jídelníčku, zejména pokud chceme zhubnou a vyhnout se jinak nezdravým a drastickým dietám.
Jezte ryby – především mořské a tučné!
Nejvíce omega mastných kyselin obsahují mořské ryby. Absolutní jedničkou mezi běžně koupitelnými rybami je tuňák. Ze sladkovodních ryb je na tom nejlépe úhoř – ale na toho hned tak v obchodě nenarazíte a i tak dosahuje pouze pětinové hodnoty obsahu omega mastných kyselin, jako tuňák. Do svého jídelníčku zařaďte především tuňáka, makrely, sledě a sardinky. Ale pozor! Nemyslete si, že vašemu zdraví prospějí ty konzervované nebo uzené. Ryby jezte čerstvé, nebo mražené. Konzervy už mnoho zdraví prospěšného tuku neobsahují. Přidává se do nich olej rostlinný. Pokud samozřejmě nejde o konzervované ryby ve vlastním oleji.
Pokud chcete držet dietu, jezte nízkotučné ryby
Jestliže jste se rozhodla zapravovat na své postavě, zařaďte do jídelníčku ryby s malým obsahem tuku: tresku, lososa, platýze, kambalu, případně sardinky. Ze sladkovodních jsou vhodné lín, okoun, candát nebo pstruh.
Náhledy fotografií ze složky Obsah tuků ve 100 g ryb